Ghid – Cum sa alegi o trupa de cover potrivita pentru petrecerea ta

trupa nunta

15 idei de care ar trebui sa tii cont!

Muzica

Analizeaza cu atentie playlistul trupei pe care vrei sa o ai la petrecerea ta. Cand analizezi playlistului, trebuie sa tii cont de tipul de eveniment pe care il organizezi (nunta, botez, party privat, party de firma, concert aer liber), de media de varsta a invitatilor tai dar bineinteles si de gusturile tale muzicale.

Trebuie sa stii ca o trupa de cover va canta in general muzica internationala iar celelalte genuri, cum ar fi folclor, muzica romananeasca, etc., vor fi reinterpretate intr-o maniera proprie. Daca doresti si muzica traditionala autentica, trebuie sa te indrepti catre specialistii de acest gen.

Prezenta scenica. Energie

Analizeaza cu atentie galeria video a trupei si vezi daca au si video-uri reale de la petreceri, nu doar video-uri profesionale. Atmosfera reala de la un eveniment se vede doar in video-urile neprelucrate. Daca iti place energia trupei de la evenimente iar ringul de dans este plin, atunci inseamna ca ai gasit ce cautai!

Disponibilitatea datei

Afla daca este libera trupa de cover pe data in care vrei sa organizezi evenimentul. Daca trupa nu este disponibila in data respectiva dar o vrei neaparat la petrecerea ta, poti vorbi la locatia unde ai inchirat, si sa verifici daca sunt flexibili, daca poti muta rezervarea intr-o alta zi. Daca alegi trupa inainte si locatia dupa, intreaba trupa  care sunt datele disponibile din anul respectiv dupa care poti rezerva locatia. Este alegerea ta! Este mai usor sa gasesti o locatie frumoasa decat o trupa buna!

Sa aiba instrumente proprii

Este foarte important, daca nu chiar obligatoriu ca artistii de pe scena sa vina cu instrumentele lor. Ei sunt obisnuiti cu ele si nu risti sa ai momente penibile la propria nunta. Chitara, clapa, toba, chitara bass, microfonul, toate ar trebui sa fie ale artistilor din motive prefesionale dar si din motive de igiena (de ex. microfonul). Se intampla ca evenimentul sa fie in alta tara si sa fie foarte costisitor sa transporti cu avionul toate instrumentele. In acest caz, trupa trimite un rider tehnic in care specifica exact firma si modelul de instrument pe care clientul trebuie sa il inchirieze. Sunt firme care au ca domeniu de activitate inchiriere instrumente muzicale.

Experienta

Experienta unei trupe este data de anii de activitate, numarul de evenimente la care au cantat si tipurile de evenimente. O trupa care canta si la nunta, botez, aniversari dar si la petreceri de firma si concerte in aer liber, chiar se poate numi o trupa cu experienta. Pentru ca exista public diferit pentru fiecare gen de petrecere iar ei stiu sa faca atmosfera in orice situatie.

Sa fie dispusi sa va intalniti la sala de repetitii sau la o discutie in oras

Orice trupa care este transparenta, este dispusa sa se intalneasca cu clientii in sala de repetitii, sa dea o auditie sau pur si simplu sa bea o cafea impreuna, sa se imprietenesca.

Componentii trupei sa fie aceiasi tot timpul.

Un alt criteriu de care trebuie sa tineti cont cand alegeti o trupa, este ca membrii trupei sunt aceiasi tot timpul si ca nu se schimba. O trupa care se respecta trebuie sa aiba aceiasi componenti tot timpul. Doar in cazuri extreme se poate inlocui un membru (de ex: in caz de boala) – si asta pe termen scurt –  sau cand pur si simplu pleaca definitiv din proiect (ar trebui sa fie schimbate pozele de pe site cu noul component). Verifica pozele si video-urile unei trupe si vezi componentii ei.

Elibereaza factura si contract

Din punct de vedere legal, orice trupa de cover sau  orice artist care presteaza servicii, trebuie sa elibereze factura si contract. Acestea reprezinta garantia ambelor parti pentru serviciile prestate. Asa ca nu trebuie sa va riscati!

Au impresar/manager

Un impresar/manager este foarte important. Este persoana dispusa sa va ajute si sa va raspunda la toate intrebarile legate de trupa. In momentul in care artistul este si impresar, este deja o problema. El isi va lua timp din pregatirea artistica pentru a face inca o meserie, care nu este neaparat potrivita pentru el. Daca nu ti se pare ciudat ca omul cu care negociezi un contract sa vina apoi sa cante pe scena, eventual sa  astepte si plata serviciilor dupa eveniment, atunci nu este nici o problema. Dar este mult mai sanatos sa vorbesti cu un impresar/manager al trupei.

Disponibilitatea deplasarii in alte orase

Intreaba trupa de cover daca presteaza serviciile artistice si in alte orase in afara de cel in care locuiesc membrii trupei. Exista trupe care nu se deplaseaza din diverse motive.

Onorariul

Nu trebuie sa eziti sa abordezi acest subiect. Orice serviciu se plateste si tu trebuie sa stii toate aceste detalii. Asa ca roaga-l pe responsabilul trupei sa iti trimita o oferta pe email. Acolo ar trebui sa ai toate detaliile financiare. Onorariul trupei este influentat de: numarul reprizelor artistice, data, locatia, transport*, cazare* , masa* ( *in cazul in care petrecerea este in alt oras).  Analizeaza onorariile catorva trupe de coveruri care iti plac si vezi raportul dintre calitate si pret. Fa o balanta si apoi alege trupa care ofera cele mai bune conditii.

Negociere paylistului. Adaptabilitatea playlistului la tipul de eveniment si de invitati.

O trupa de cover buna si relaxata trebuie sa iti dea libertatea de a alege piesele care iti plac din playlistul lor. Trupa trebuie sa accepte din partea ta un blacklist, adica melodiile pe care nu vrei sa le cante la eveniment, nici in ruptul capului. Este recomandat sa iti faci timp sa evaluezi playlistul pentru ca trupa sa aiba timp sa faca modificari. Este bine oricum sa mergi pe mana profesionistilor, pentru ca ei stiu mai bine ce merge si ce nu, muzical vorbind. Ideea este sa le dai o directie muzicala iar ei se vor descurca, daca sunt profesionisti.

Adaptabilitatea playlistului se refera la faptul ca trupa ar trebui sa se adapteze in functie de tipul evenimentului (nunta, botez, aniversare, party de firma, concert aer liber),  in functie de media de varsta a invitatilor si in functie de directia data de tine. Obligatia ta ca si cumparator de servicii este sa dai un ochi pe  playlist si sa vezi daca e potrivit pentru evenimentul pe care il organizezi.

Sa detina website

“Nu esti pe google deci nu existi.” Asa spun foarte multi oameni avizati. Este important ca o trupa de cover sa aiba un site bine pus la punct in care sa iti prezinte toate detaliile despre trupa: prezentare componenti, video, poze, playlist, contact, etc. Fara aceste detalii importante, este cam greu sa iei o decizie. Daca trupa are site, inseamna ca cineva in spate se ocupa, ca exista o echipa de oameni care lucreaza la acest proiect.

Ofera si alte servicii (de sonorizare, lumini, scena, DJ, etc)

Interesati-va daca trupa cover are propriile servicii sau au o firma cu care colaboreaza in mod regulat pentru serviciile de sonorizare, lumini, scena, dj , masina de fum, etc. Este bine indiferent de situatie. Este foarte important ca trupa sa aiba un colaborator constant, pe care sa se bazeze. Interesati-va ce marci de sonorizare folosesc si  despre calitatea lor. Daca nu doriti sa colaborati cu firma propusa de catre formatie, din diverse motive, puteti sa faceti un contract cu alta companie, dar sa tineti cont de riderul tehnic trimis de trupa. Orice trupa trebuie sa va trimita un rider tehnic complet, in acest caz.

Vestimentatie placuta si adecvata

O trupa de cover, trebuie sa aiba o vestimentatie adecvata pentru scena dar si pentru tipul de eveniment. De exemplu, la o nunta, artistii trebuie sa fie foarte eleganti, in schimb la o petrecere de firma, se pot imbraca mai relaxat, mai cool, mai casual. Exista trupe care se imbraca in tricou si jeasi la nunta. Imbracamintea trebuie sa aiba elemente comune intre componenti, cum ar fi culorile hainelor, sau detalii, aplicatii comune, care sa creeze o imagine de ansamblu frumoasa.

trupa evenimente

Greseli de evitat pentru a gasi o trupa de cover

Sa nu cauti trupe de cover doar local

Exista multe trupe de cover in toata tara, dispusi sa se deplaseze, uneori preturile sunt asemanatoare intre trupele locale si cele din alte orase, dar calitatea poate sa difere.

Nu amana cautarea unei trupe

Trupele de coveruri bune se ocupa foarte repede, chiar si cu 1 an sau 2 inainte. Asa ca daca ati stabilit data evenimentului, este bine sa incepi sa studiezi piata si sa iei o decizie cat de rapid.

Alegerea unei trupe de cover care canta doar un gen muzical.

La o nunta, varsta invitatilor difera, de aceea toti trebuie incantati si multumiti. O trupa de cover trebuie sa aiba in repertoriu mai multe genuri muzicale, interpretate intr-un mod confortabil si placut atat lor cat si invitatilor.

Sper sa ti-am fost de ajutor si ca acum ai o viziune mult mai clara!

Mult succes in alegerea trupei de cover potrivite!

Share:
© 2018 Nicoleta Oancea. Toate drepturile rezervate.
SUNĂ ACUM
0722 179 782