Traditii si obiceiuri vechi de nunta

Traditii si obiceiuri vechi de nunta

Nunta traditionala romaneasca este plina de culoare si intensitate. Daca ai ales acest tip de nunta, stii deja de numeroasele obiceiuri si traditii care ii dau acel farmec aparte.

Iata 10 din cele mai populare obiceiuri de nunta:

1. Barbieritul

Aceasta traditie inca se mai pastreaza pe alocuri si astazi. Traditia spune ca cel mai bun prieten al mirelui trebuie sa il barbiereasca in ziua nuntii. In timp ce este barbierit, mirele trebuie sa tina bani sub picior si sa ii impiedice in acelasi timp pe lautari sa ii ia banii.

2. Turta miresei

Aceasta traditie are loc in ziua nuntii si in casa miresei, atunci cand mirele vine la ea, impreuna cu alti invitati. Ruperea turtei miresei simbolizeaza binecuvantarea pe care mirii o primesc din partea nasilor. Acest obicei este insotit si de urari din partea nasilor si nuntasilor. Acest obicei este unul aducator de noroc pentru miri conform traditiilor.

3. Schimbul de verighete

Aceasta frumoasa traditie provine din Egiptul antic. Ei credeau ca exista la degetul al treilea al mainii stangi o vena care ducea direct la inima, de aceea inelele erau din material textil (canepa) si simbolizau astfel unirea inimilor. Mai tarziu romanii au adoptat obiceiul, dar au inovat facand inelele de fier pentru a simboliza forta legaturii dintre soti. Prin Evul Mediu britanicii au inlocuit fierul cu aur, simbol al puritatii si al prosperitatii.

4. Graul si orezul dupa ce se iese din biserica

Obiceiul aruncarii de seminte/cereale in calea mirilor se spune ca inlatura spiritele rele si le-ar deschide calea spre un viitor frumos impreuna. In zilele noastre insa, grauntele au fost inlocuite cu petale de flori sau confetti, astfel incat simbolistica obiceiului s-a pierdut cu totul de-a lungul timpului.

5. Valsul miresei

Valsul miresei, sau valsul mirilor, este cel care deschide petrecerea pe ringul de dans, dupa care toti ceilalti oaspeti sunt invitati sa li se alature. Aceasta traditie se pastreaza de pe vremea balurilor regale, care erau deschise prin dansul gazdelor. In unele regiuni este comun si dansul miresei cu tatal sau (tata-fiica) si al mirelui cu mama (mama-fiu).

6. Furatul miresei

Printre cele mai asteptate si mai distractive momente ale serii se numara si furatul miresei. Intr-un moment de neatentie al mirelui si a nasilor, cativa nuntasi fura mireasa, iar unul dintre ei se intoarce cu pantoful ei drept dovada. Mirele si nasul trebuie sa negocieze apoi rascumpararea miresei.

7. Aruncatul buchetului

Aceasta este o alta traditie foarte cunoscuta. Mireasa se intoarce cu spatele la grupul de fete tinere, nemaritate, si arunca la intamplare buchetul. Fata care-l prinde este cea care se va marita prima. Unele traditii spun ca se va marita in acelasi an.

8. Voalul miresei

Traditia spune ca mireasa trebuie sa aiba fata acoperita in momentul in care sta in fata altarului, alaturi de viitorul sot. Putini stiu insa ca acest obicei vine din vremurile in care casatoriile erau aranjate, iar mirele nu isi vedea mireasa decat dupa ce amandoi spuneau „da”.

9. Tortul de nunta

Romanii aveau obiceiul ca la sfarsitul ceremoniei de casatorie sa rupa o paine deasupra capului miresei, iar numarul firmiturilor indica cati copii va avea noul cuplu. Invitatii culegeau aceste firmituri si le pastrau pentru noroc. Cu timpul, prin rafinament, painea a fost inlocuita cu prajituri si mai tarziu cu tortul miresei.

10. Trecerea pragului

Traditia spune ca dupa nunta barbatul trebuie sa intre primul in casa cea noua, pentru a aduce noroc. Chiar daca in trecut acest obicei se punea in practica, mireasa intrand dupa barbat, astazi lucrurile s-au mai schimbat, iar barbatul intra cu aleasa lui in brate. Astfel, norocul se pastreaza, si oamenii spun ca odata cu norocul in casa intra si dragostea.

Trupa Cover Nicoleta Oancea & Band – Show-uri 100% Live

Trupa cover muzica 100% live, verifica disponibilitatea.

Author

Nicoleta Oancea & Band

Trupa cover si formatie nunta potrivita pentru evenimentul important din viata ta. Ziua evenimentului tau se apropie si esti in cautarea unei trupe potrivita? Suna acum la +40 722 179 782 sau trimite-ne un mail la adresa office@dotbooking.ro. Iti vom raspunde de indata!