Gatitul miresei, traditie si obicei de nunta


Gatitul miresei reprezinta unul din cele mai emotionante obiceiuri in cadrul unei nunti traditionale. Pe vremuri, acest obicei avea loc dimineata, in casa parintilor miresei, inainte de slujba religioasa si reprezinta, simbolic, faptul ca mireasa isi ia ramas bun de la parinti.

De obicei, in timp ce mireasa este gatita, se pun melodii triste, de despartire. Unul din cele mai folosite cantece pentru aceasta traditie este Ia-ti mireasa ziua buna. Insotita de mama sa, de nasa de cununie si de prietene apropiate, mireasa este ajuatata sa se pregateasca pentru ziua cea mare. Voalul miresei este pus de catre nasa.

Mireasa este asezata in fata unei oglinzi mari, uneori oglinda este acoperita cu un voal. Exista regiuni ale tarii in care oglinda este tinuta de catre domnisoarele de onoare. Dupa ce mireasa este aranjata, pregatita de nunta, se indeparteaza voalul de pe oglinda si mireasa poate sa admire rezultatul gatitului.

In tot acest timp, mirele se pregateste sa vina impreuna cu alaiul ca sa o ceara de mireasa.

Mireasa este gatita cu emotie si cu veselie pentru nunta, imbraca o rochie de culoare alba sau ivory si accesoriile aferente: voal, manusi, tiara, in functie de referintele fiecarei mirese in parte. Fotograful va imortaliza toate aceste momente speciale. Dupa ce nasul acopera capul miresei cu voalul, mirele o va putea vedea pe aleasa inimii sale. Pentru gatitul miresei sunt necesare cateva accesorii precum tavita, perie de par, oglinda si cutiuta pentru verighete.

Atunci cand se gateste, mireasa este ajutata de nasa, de mama si de domnisoarele sale de onoare. Traditia cere ca gatitul miresei sa aiba loc in camera in care mireasa si-a petrecut copilaria. Actualmente, numeroase sunt miresele care prefera sa se gateasca intr-o camera de hotel, mai ales atunci cand nunta are loc in alta localitate decat cea natala.

Gatita fiind, mireasa iese din casa pentru a se intalni cu mirele, acesta din urma ii da buchetul de mireasa. Ca semn de apreciere, mireasa prinde cocardele nasei, nasului si mirelui. Apoi, domnisoarele de onoare vor continua sa imparta cocarde socrilor mici, rudelor si celorlalti nuntasi. Gatitul miresei este un obicei cu incarcatura emotionala mare, mama miresei fiind coplesita de emotii, dat fiind faptul ca fiica ei se marita, se aseaza la casa ei, va avea alt statut, nu mai este copil.

Aceasta traditie de gatit al miresei este urmata de alte traditii cum ar fi impartitul cocardelor pentru invitati sau ruperea turtei de nasa deasupra capului miresei. Dupa toate aceste datini si traditii, alaiul de nuntasi porneste spre biserica.

Trupa Cover Nicoleta Oancea & Band

Trupa cover muzica 100% live, verifica disponibilitatea.

Leave a Reply

© 2018 - 2020 Nicoleta Oancea. Toate drepturile rezervate. Realizat de ediweb.ro.
40 722 179 782