Obiceiuri nunta – Furatul miresei


Furatul miresei

Furatul miresei este o traditie cu originea in Antichitate, perioada in care o mare parte din casatorii erau incheiate fara consimtamantul miresei. Conform legendei, primii hoti de mirese erau rapitorii Sabinelor. Dupa ce Roma a fost intemeiata, romanii s-au gandit sa populeze noul oras, prin urmare au organizat o petrecere si au invitat si tribul Sabinilor la aceasta petrecere. Acestia din urma erau cunoscuti pentru femeile lor superbe, deosebit de frumoase. Dupa ce petrecerea s-a terminat, profitand de faptul ca barbatii din tribul Sabinilor au adormit, romanii au avut urmatoarea idee: sa le rapeasca acestora sotiile, surorile, fiicele si au fugit impreuna cu acestea.

Leganda spune ca atunci cand barbatii s-au trezit si au plecat sa isi recupereze femeile, acestea din urma au inceput sa le ceara indurare deoarece unele din ele au ajuns sa se indragosteasca de rapitorii lor. Se pare ca acest mit s-a pastrat de-a lungul anilor, s-a transformat intr-un obciei de a fura mireasa in noaptea nuntii.

Furatul miresei in secolul nostru

Dincolo de distractia provocata de aceasta traditie a furatului miresei, este o traditie cu o morala: mirele trebuie sa aiba ochi doar pentru mireasa sa, sa nu lase ocazia nuntasilor sa o fure. In cazul in care mireasa este totusi furata, a scapat vigilentei mirelui, mirele trebuie sa o caute si sa o rascumpere in fata mesenilor.

Tot conform traditiei, daca mireasa este furata pana la miezul noptii, nasul este cel care plateste rascumpararea si daca furatul are loc dupa miezul noptii atunci mirele este cel care plateste “hotii”. Pentru a dovedi furatul, hotii trimit cel mai adesea pantoful miresei. In urma unor negocieri aprige, in urma carora taberele se inteleg la “pret”, mireasa este adusa inapoi, pe brate, la nunta dupa care petrecerea continua.

Cine fura mireasa?

In general, mireasa este furata de cavalerul de onoare. Insa, mireasa mai pote fi furata si de orice alt nuntas cu initiativa. Alegerea locului in care mireasa va fi dusa nu depinde de aceasta din urma, insa, ar fi frumos ca mireasa sa fie intrebaata unde i-ar placea sa fie dusa.

Unde se duce mireasa?

In cazul in care ai de gand sa furi mireasa la urmatoarea nunta la care vei participa, trebuie sa te gandesti din timp unde o vei duce, intr-un club, la un spectacol de karaoke sau la o plimbare cu limuzina prin oras sau cu o masina decapotabila. In orice caz, furatul miresei ar trebui sa fie ceva memorabil.

Trupa Cover Nicoleta Oancea & Band

Trupa cover si formatie nunti cu muzica 100% live, verifica disponibilitatea.

Leave a Reply

© 2018 - 2020 Nicoleta Oancea. Toate drepturile rezervate. Realizat de ediweb.ro.
40 722 179 782